DVDt saapuivat ja tutkimustöiden tulokset ovat myös valmistuneet.
Tulokset luettavissa tästä ja tästä.
Alkuvuodesta on mahdollista tilata UUSI KAUSI esitys kouluun, vanhempainiltaan tms. Tiedustella voi Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. jo nyt!

Lehdistötiedoitteeseen TÄSTÄ

Tulevaisuuden kaipuu

Mitä urheilu-uran jälkeen?

Uusi kausi on dokumenttielokuva, joka selvittää urheilijan elämän suurinta mullistusta, urheilu-uran päättymistä. Dokumentin ensi-ilta on Kouvolassa, marraskuussa 2013 ja keväällä 2014 elokuva lähtee koulukiertueelle ympäri Suomea. Dokumentistä on tulossa vaikuttavuustutkimus jonka viitekehyksenä on elokuvakasvatus.

Dokumentissa eletään Kouvolan Pallonlyöjien kapteenin Saku Kapasen (s. 1979) mukana peleissä ja arjessa kahden vuoden ajan. Kapanen pelasi neljätoista kautta pesäpallon korkeimmalla tasolla Superpesiksessä ja saavutti useita Suomen mestaruuksia. Syksyllä 2013 kaikki kuitenkin muuttuu, kun Kapasen elämässä alkaa uusi kausi, joka ei enää olekaan pesäpallon täyttämä.

Mitä tapahtuu, kun suitsutus loppuu? Millaisista aineksista uusi tulevaisuus rakennetaan?

Ja ennen muuta: voivatko nuoret urheilijanalut ottaa opikseen konkarilta?

Saku kommentoi tulevaa dokumettia seuraavasti:

"Lähdin mukaan tähän dokumenttiprojektiin siitä syystä, että nuoret urheilijat pohtisivat omaa tulevaisuuttaan ja urheilu-uran jälkeistä aikaa jo ennen kuin ura loppuu. Kaikista urheilijoista ei tule ammattilaisia, jotka urheilemalla turvaisivat taloudellisesti tulevaisuutensa. Urheilu on vain yksi osa elämää, vaikka se nuorena voi tuntua koko elämälle kaikkine panostuksineen. En olisi lähtenyt mukaan dokumenttiin, joka olisi kertonut minusta vain pesäpalloilijana! Dokumentti kertoo pelaamisen lopettamisesta ja urheilun jälkeiseen elämään valmistautumisesta. Toivottavasti dokumentti herättää ajatuksia ja saa ihmiset pohtimaan tulevaisuuttaan."

 

VOIKO ELOKUVALLA VAIKUTTAA?
Tähän kysymykseen haetaan vastausta Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosionomi opiskelijoiden kanssa. Suomen Kulttuurirahaston tuella teetään, pääosin Kaakkois-Suomen yläkouissa ja lukioissa, tutkimus miten oppilaat dokumentin kokivat ja voiko sillä vaikuttaa asenteisiin suhteessa tulevaisuuden suunnitelmallisuuteen.
Tässä kohtaa  dokkari pyörähtää, Karhulassa ja Valkealassa. Lisäksi piipahdetaan Fuengirolassa ja Juvalla. Mukaan mahtuu! 


Kouvolan Sanomien sanomalehtiviikko on edesauttamassa aineiston keruuta. 
http://www.kouvolansanomat.fi/ koulusivut/joskaikkilukisivat UUSI KAUSI dokumentista teetettiin kaksi erillistä tutkimusta, kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen.
Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 315 pääosin lukiolaisnuorta Kymenlaakson alueelta.
Tutkimuksien viitekehyksinä oli media- ja elokuvakasvatus.  Tutkimuksien tarkoituksena oli selvittää voiko elokuvalla vaikuttaa nuorten asenteisiin suhteessa tulevaisuuden suunnittelun merkitykseen.
Elokuva on mediakasvatusta ja hyvä tunnetyöskentelyn välien . Elokuvaa voi hyödyntää monen oppiaineen yhteydessä.
Tutkimukset  mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson Rahasto.

”Tosi kiva, et olivat lähteneet tekee tollasta..et tavallaan tot videoo ja ehkä sit taval ehkä valistaa nuoria...et mun mielestä hyvä juttu, et avartaa mieltä.”

Lue tutkimukset tästä ja tästä.